درخواست تكميل صورتحساب به در بسته خورد و مردم به دليل بي‌اعتمادي و شنيدن وعده‌هاي فراوان از اين درخواست استقبال نكردند. به اين ترتيب سازمان خصوصي‌سازي اقدام به اعلام خبر شگفت آوري كرد تا مردم را به تكميل صورتحساب جذب كند. اين سازمان اعلام کرد كه اگر مردم، آن را تکمیل نکنند، صورتحساب به حساب دولت بازمی‌گردد...

ماجرای پرداخت سود سهام عدالت به کجا خواهد کشید؟

 

شرق پرس: قرار بود سود سهام عدالت در پایان شهریور امسال پرداخت شود، این موضوع به دلیل دیرکرد پرداخت سود از سوی شرکت‌ها اکنون به درازا کشید و سازمان خصوصی‌سازی هفته گذشته آب پاکی را روی دست سهامداران ریخت و گفت: شرکت‌های سرمایه‌پذیر ۵ ماه دیگر فرصت قانونی برای پرداخت دارند. آن‌ها از اول مرداد تا پایان اسفند موظف به پرداخت سودهای مربوط به سهام عدالت به سازمان خصوصی‌سازی بوده و این سازمان موظف به پرداخت آن به سهامداران است.
 
 
اما رییس کل سازمان خصوصی سازی به تازگی از آغاز پرداخت چند مرحله‌ای سود سهام عدالت طی چند روز آینده خبر داده است. به گفته او بر خلاف تصور ما تقسیم سود سهام عدالت چند روزی است به تاخیر افتاده و پس از هماهنگی های لازم با دستگاههای مربوطه، از چند روز آینده این امر آغازخواهد شد. و مرحله به مرحله سود واریز خواهد شد که اطلاع رسانی های بعدی جزییات بیشتری را در اختیار مشمولان قرار خواهد داد.  
 
در حال حاضر کسانی که ۴۶۸ هزار تومان ما به التفاوت را پرداخت کنند صاحب سهمی می شوند که اکنون در بازار دو برابر ارزش دارد و سود سالانه آن ۱۳ درصد خواهد بود.هیچ اجباری در پرداخت مانده ارزش سهام عدالت در کار نیست. برای کسانی که مبلغ یک میلیون تومان سهام عدالتشان را پر کرده باشند از محل تخفیف یا آورده نقدی برای عملکرد سال مالی گذشته ۱۵۰ هزار تومان سود دریافت می کنند.
تاکنون ۵۰۰ میلیارد تومان به حساب سازمان خصوصی‌سازی برای پرداخت سهام عدالت  واریز شده است. اما شناسایی افراد،‌ اولویت‌بندی و توزیع سهام عدالت میان مشمولان و دهک‌های کم‌درآمد به معمایی تبدیل شده است. این سردرگمی برای سازمان مذکور وجود داشت که چگونه این میزان سود را میان مشمولان تقسیم کند. سرانجام با تشکیل جلسه‌‌ای در شورای عالی اصل۴۴ تصمیم گرفته شد که این میزان سرمایه به صورت اولویت بندی و براساس دهک‌های جامعه تقسیم شود که تا به حال اقدامی در این باره صورت نگرفته است.
 
اما در این میان، سازمان خصوصی‌سازی از هر فرصتی برای اطلاع رسانی استفاده می‌کند تا سهامداران به صورتحساب خود اضافه کنند. چندی پیش در جلسه شورای عالی سیاست‌های کلی اصل ۴۴ تصمیم گرفته شد که مهلت افزایش صورتحساب سهام عدالت تا سقف یک میلیون تومان تا یک ماه دیگر تمدید شود. در این جلسه که به ریاست معاون اول رییس‌جمهوری برگزار شد، بیان شد که بخش اندکی از مشمولان سهام عدالت موفق به پرداخت مابه‌التفاوت صورتحساب خود شده‌اند و اسحاق جهانگیری نیز تاکید کرد که لازم است مهلت تعیین شده تمدید و به مردم اطلاع‌رسانی شود تا سایر مشمولان سهام عدالت در صورت تمایل، الباقی مبلغ سهام تخصیص یافته خود را پرداخت کنند. بنابراین مشمولان سهام عدالتی که صورتحساب خود را افزایش نداده بودند تا پایان مهر مهلت دارند تا سقف یک میلیون تومان صورتحساب سهام عدالت خود را افزایش دهند. در این میان سوالی که مطرح می‌شود این است که با این وجود، مردم باید سود سهام خود را بگیرند یا دوباره هزینه‌ای را به سازمان واریز کنند؟
 
 
اما درخواست تکمیل صورتحساب به در بسته خورد و مردم به دلیل بی‌اعتمادی و شنیدن وعده‌های فراوان از این درخواست استقبال نکردند. به این ترتیب سازمان خصوصی‌سازی اقدام به اعلام خبر شگفت آوری کرد تا مردم را به تکمیل صورتحساب جذب کند. این سازمان اعلام کرد که اگر مردم، آن را تکمیل نکنند، صورتحساب به حساب دولت بازمی‌گردد.
 
هنوز مدت زمان زیادی نگذشته بود که این صحبت‌های سازمان خصوصی‌سازی با انتقادات فراوان و واکنش‌های زیادی روبه رو شد. نمایندگان مجلس و کارشناسان به این موضوع انتقادات زیادی وارد کردند. در این میان «سهام عدالت» توجیه منطقی ندارد و از سوی دیگر بازگشت آن به دولت خلاف اصل ۴۴ قانون اساسی است. محمدرضا پورابراهیمی، در خصوص پرداخت نقدی سود سهام عدالت گفت: درخواست ما از دولت این است که به جای پرداخت سود، اصل سهام به مردم واگذار شود. واگذاری اصل سهام عدالت، هم به نفع دولت و هم به نفع مردم است. در هیچ کجای دنیا منابع مالی را خرد نمی‌کنند، خرد کردن منابع مالی خلاف قاعده عقلی و عرفی است و این یک قاعده بدیهی اقتصادی است که اصل بر تجمیع منابع اقتصادی و خرد نکردن آن است. باید در این رابطه از مردم نیز نظرسنجی شود.
 
 
اخیرا نیز محمدرضا پورابراهیمی گفته است: برخی شرکت‌ها را از مجموعه شرکت‌های سهام عدالت خارج کرده اند که این خلاف قانون است. ازجمله آنها؛ شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران است که می‌گویند زیان ده بوده و آن را از مجموعه شرکت‌های سهام عدالت خارج کرده‌‌اند. اما در حالی کوچکترین تغییر در چارچوب شرکت‌های سهام عدالت؛ خلاف قانون است که دولت چند وقت پیش هفت شرکت را از مجموعه شرکت‌های سهام عدالت خارج کرد.
حالا مشخص نیست که وضعیت سهام عدالت به چه صورتی ادامه پیدا کند اما مسئولان و نمایندگان مجلس پیشنهاد دادند که به دلیل ناچیز بودن سود سهام عدالت این سهام برای بالا رفتن ارزش دست نخورده باقی بماند. اما از سوی دیگر کارشناسان معتقدند؛ بنابر وعده‌هایی که دولت داده است امسال باید سود سهام عدالت به مشمولان ارائه شود و در سال‌های آتی برنامه ریزی درستی برای این سهام صورت بگیرد تا پیچیدگی آن دوچندان نشود.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
پارسینه