تنش میان ایران و عربستان در سال های اخیر به خاطر مسائل خاورمیانه به شدت افزایش یافته است اما به نظر می رسد که در سایه انجام حج رفته رفته از تنش ها کاسته شده است...

ممنوعیت حمله به ایران و شیعیان در رسانه های عربستان / واشنگتن پست؛ مراسم حج شانس آشتی ایران و عربستان را افزایش داد

 

روزنامه فرامنطقه ای رای الیوم به نقل از منابع عالی رتبه عربستانی نوشت: دیوان پادشاهی عربستان به روزنامه ها و شبکه های تلویزیونی این کشور در داخل و خارج عدم حمله به ایران و مذهب شیعه را دستور داده است.

 

به نوشته این روزنامه، این منابع افزودند که دیوان پادشاهی عربستان به مشاور رسانه ای خود روز یکشنبه دستور صریح داده که در روزنامه ها و شبکه های نلویزیونی این کشور در داخل عربستان و خارج آن نباید حمله ای به ایران و مذهب شیعه صورت گیرد.

 

منابع عربستانی همچنین اعلام کردند: این دستور شامل نویسندگان عربستانی که در رسانه های این کشور مشغول کار یا با آنها همکاری دارند و نیز شامل شبکه های اجتماعی است.

 

روزنامه رای الیوم می افزاید که اعلام این دستور در چارچوب نزدیکی دو کشور ایران و عربستان صورت می گیرد و موفقیت در موسم حج و التزام به توافقات و تفاهمات که بین دو کشور صورت گرفته بود به تحریم حج از سوی ایران خاتمه داد.

 

 

روزنامه آمریکایی واشنگتن پست نیز در گزارشی با عنوان “حضور ایرانی ها در مراسم حج؛ تنش میان ایران و عربستان کاهش یافته است” نوشت: تقریبا دو سال از زمان قطع روابط دیپلماتیک ایران و عربستان می گذرد. تنش میان ایران و عربستان در سال های اخیر به خاطر مسائل خاورمیانه به شدت افزایش یافته است اما به نظر می رسد که رفته رفته از تنش ها کاسته شده است.

 

این روزنامه نوشت: بیش از ۸۰ هزار نفر از زائران ایرانی اکنون در عربستان سعودی بسر می برند و حضور آنها در حالی است که در سال گذشته از ورود آنها به عربستان ممانعت شده بود. برای مسلمان حضور در مراسم معنوی حج از اهمیت ویژه ای برخوردار است و گفتنی است رفت و آمد های  مقامات ایران و دیدار با مقامات حج عربستان در نهایت منجر شد تا ایرانی ها بعد از وقفه ای کوتاه، بتوانند در مراسم حج شرکت کنند.

 

 

واشنگتن پست نوشت: حتی مقامات ایرانی اعلام کرده اند که در صورتی که همه چیز آرام پیش رود و حاجیان ایران به راحتی و سلامت بتوانند مراسم دینی خود را در مکه انجام دهند، امکان افزایش مذاکرات با طرف های عربستانی نیز وجود دارد. افزایش همکاری میان این دو کشور رقیب در حالی است که جنگ نیابتی سختی میان ایران و عربستان در یمن و سوریه وجود دارد. ایران و عربستان همچنین برای افزایش نفوذ بیشتر خود در بحرین و افغانستان رقابت سختی دارند.

 

این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشت: افزایش تنش ژئوپولیتیکی میان این دو کشور در حالی است که اختلافات مذهبی و فرقه شدیدی نیز میان ایران و عربستان وجود دارد. با روی کار آمدن ترامپ در کاخ سفید، تنش ها میان ایران و عربستان نیز افزایش یافت زیرا ترامپ در سخنرانی خود در عربستان علنا خواستار منزوی شدن ایران در خاورمیانه شد. ایران نیز عربستان را به خاطر حمایت های خود از داعش متهم می کند و خواستار برخورد جدی با این کشور می باشد.

 

این روزنامه در پایان نوشت: با وجود تنش های شدید میان ایران و آمریکا، اما اکنون مراسم حج به فرصتی عالی برای کاهش این تنش ها تبدیل شده است و مقامات ایران و عربستانی لحن نرم تری را در قبال یکدیگر اتخاذ کرده اند.

 

شایان ذکر است که عربستان با اجرای سیاست های ماجراجویانه درصدد این بود که ایران را از هر نظر در منطقه منزوی کند و با روی کار آمدن ترامپ بیش از پیش به دنبال این سیاست افتاد، اما در نهایت متوجه شده است که ایران را باید به عنوان یک قدرت جدی در منطقه به رسمیت بشناسد و تنش میان خود با ایران را کاهش دهد.

 

ایران توانست با انجام مذاکرات به مراسم مهم حج راه یابد و حضور خود را در این مراسم مهم تثبیت کند، هرچند که همچنان مخالف جدی سیاست های عربستان در منطقه است.

 

 

 

 

 

 

 

ایرنا-جام