قاچاق پیاز زعفران معمولا از خرداد آغاز و تا مهر ادامه دارد که با روشهای مختلف به افغانستان قاچاق می شود اگر چه در شرایط فعلی زعفرانی که در افغانستان تولید می شود 3 تن است و در حال حاضرنمی تواند رقیبی در مقابل 360 تن تولید زعفران ایران باشد

وقتی زعفران ایران با نام افغانستان به عربستان صادر می شود!

غلامرضا میری در گفت و گو باجام جم آنلاین درپاسخ به این پرسش که عمده مقاصد صادرات زعفران آیا دستخوش تغییر شده است گفت : امارات ،‌استرالیا و چین به ترتیب کشورهای مقصد صادراتی برای محصول زعفران هستند و در گذشته چهارمین کشورمقصد صادرات زعفران عربستان بود که از سال ۱۳۴۸ به این کشور صادرات داشتیم اما متاسفانه به دلیل شرایط پیش آمده درمنطقه عربستان دیگر از ایران زعفران وارد نمی کند .

وی با اشاره به اینکه در گذشته عربستان سالی حدود ۳۰ تن زعفران از ایران خریداری می کردگفت :در حال حاضر تاجران افغانی با خرید زعفران از ایران این محصول را به نام خود به عربستان صادر می کنند و عملا بازار عربستان را از دست داده ایم .

میری همچنین در پاسخ به این پرسش که تولید امسال زعفران به چه حدود رسیده و قیمت آن هم اینک در بازار چقدر است اظهار داشت :بر اساس آمار رسمی وزارت جهاد کشاورزی امسال تا پایان آذر ۳۶۰ تن زعفران برداشت شده است که نسبت به میزان برداشت سال گذشته حدود ۵۰ تن افزایش تولید نشان می دهد .

وی دررابطه با اثر سرما بر روی محصول گفت : چون سرمای شدید تقریبا از ۳۰ آبان آغاز شده بخش قابل توجهی از محصول برداشت شده بود بنابراین میزان خسارتی که وارد شد قابل توجه نبود .

به گفته میری در حال حاضر هر کیلو زعفران از ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تا ۶ میلیون تومان به فروش می رسد که تفاوت قیمت آن با احتساب هزینه ها از ایران تا کشور مقصد حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان است .

وی در مورد قاچاق پیاز زعفران نیز گفت : قاچاق پیاز زعفران معمولا از خرداد آغاز و تا مهر ادامه دارد که با روشهای مختلف به افغانستان قاچاق می شود اگر چه در شرایط فعلی زعفرانی که در افغانستان تولید می شود ۳ تن است و در حال حاضرنمی تواند رقیبی در مقابل ۳۶۰ تن تولید زعفران ایران باشد اما اگر هوشیار نباشیم و اقدامات لازم را انجام ندهیم ممکن است در آینده این کشور تبدیل به یک رقیب شود .

نایب رییس شورای عالی زعفران درادامه افزود :زعفران یک محصول استراتژیک است و محصولی است که ما به داشتنش افتخارمی کنیم و در این بخش بالغ بر یک میلیون نفر در بخش تولید ، فراوردی ، توزیع ،بسته بندی و صادرات اشتغال دارند وحیف است که با سهل انگاری این جایگاه را از دست دهیم .

میری تصریح کرد : نباید به هیچ کشوردیگری اجازه دهیم تا محصولی را که تولید عمده اش در انحصارماست ازدستمان خارج کند ، همانطور که خیلی از کشورها نیز اجازه چنین کاری را نمی دهند.

وی میزان صادرات زعفران به سایر کشورها را حدود ۱۶۰ تن دانست و گفت : از میزان تولیدی که در کشور می شود حدود ۸۰ تن به مصرف داخل می رسد و بخشی نیز به صورت چمدانی توسط مسافران ایرانی و گردشگران و زوار از کشور خارج می شود.

سیما رادمنش